Projekti


Novi projekti za decu i mlade pod pokroviteljstvom grada Sombora


Nagradni konkurs Pokreta gorana Srbije 


 

Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine 


Mogućnosti korišćenja solarne energije


Успешно реализовани пројекти за децу и младе 2017.год.

Пројекти за децу и младе ОО Покрета горана Сомбор
Сваке године Покрет горана реализује низ еколошких активности са децом и младима. Ове године у фокусу је било уређење јавних површина, активирање младих кроз разне радионице, боравак и дружење у природи, јачање волонтерског духа и едукација о екологији и заштити животне средине. Град Сомбор је подржао ове активности кроз ЛАП за децу и младе.
И није било тешко. У прилог томе говори велики број деце млађег и старијег узраста која су учествовала, пре би се могло рећи водила активности како у горанском расаднику тако и ван њега.
Како је по пројектима било предвиђено,ученици из основних школа „Доситеј Обрадовић“ и „Бранко Радичевић“, „Аврам Мразовић“, „Вук Караџић“ имали су могућност да креирају и направе хранилице за птице, скупљају семена и саде репроматеријал, па су тако и направили седам оригиналних креација са „сировим“ материјалом – гранама, користећи бушилице, тестере, ручне и убодне, невероватно спретно; затим су сакупљањем семена и садњом младог дрвећа обновили материјал у расаднику, зелени фонд који ће се неговати за озелењавање. У двориште ШОСО „Вук Караџић“ усадили су два бора.


Средње школе су поднеле већи терет. Имали су задатак да се организују, договоре и реализују активности које су довеле до тога да су у горанском расаднику усадили скоро 3000 нових садница лишћара и четинара, такође намењене озелењавању школских, предшколских и других површина.
Није све текло по плану али како је време одмицало и активности се интензивирале, ни лоши временски услови их нису могли спречити да учествују. Све средње школе у граду су се радо одазвале. Наравно да је највећа срећа кад си ослобођен наставе, али је било много више коментара како им прија боравак на ваздуху, дружење јер су се сусретали са другарима из других школа.
Можда најлепша акција одиграла се на Жак-у, кад је усађено 40 црних борова и 14 храстова на игралишту код тениских терена. Ту је било волонтера свих узраста, од малих до старијих.


Видимо се и догодине!


Ozelenjavanje igrališta

Sve slike na Fb

 

Predstavljanje projekta


Zeleni kišobrani


Publicerat av Pokret gorana Sombor Måndag 24 april 2017


Nagradni konkurs za Dan šuma