Na današnjoj radionici sa decom započela je jedna priča o dva mala jasena – Džeri i Tifani. Oni su ove godine, sa mnoštvom svojih rođaka, izrasli iz semena koje smo posejali u maju. Rasli su u jednoj velikoj šerpi. Kako je vreme prolazilo, šerpa je postala mala, grančice su im se preplitale i vapili su da izađu napolje. A i zima se približava. Kako bi nastavili da rastu i razvijaju se posle zimskog mirovanja,  morali smo da ih presadimo na bezbedno mesto.  Iskopali smo veliku rupu u zemlji.

Malo drveće jasena usadili smo u kontejnerske kese. Njih smo poslagali u iskopanu rupu i zalili. Sad čekamo da im opadne lišće pa da ih lišćem i pokrijemo kako se ne bi smrzli. Posle zime, u rano proleće, presadićemo ih u zemlju da slobodno rastu i postanu veliko i jako drveće.

Džeri i Tifani imaju posebno mesto u ovoj grupi jer ima je imena dao jedan dečak koji ih je pažljivo čuvao sve vreme trajanja ove radionice. Zašto baš Džeri i Tifani nije nam rekao. A nije ni bijtno. Ono što jeste je da su se deca izvanredno lepo provela u prirodi, uz rad, zabavu  i druženje. Neki su skupljali lišće, drugi su čistili suve borove iglice, treći tuje u lejama. Bilo je i valjanja po tek skupljenom lišću, sakrivali se, vijali, mnogo njih se oprobalo u ulozi fotografa (sve slike su oni fotkali, a bilo ih je mnooogo).

Ovo je priča koju su započela deca šestog razreda osnovne škole “Dositej Obradović” sa svojom nastavnicom biologije Draganom Sekulić. Živahna, vredna i pametna deca.

[supsystic-gallery id=8]

Radionice za decu se realizuju kroz Program za decu 2018. koji je podržan budžetom grada Sombora. 

(Visited 73 times, 1 visits today)
Last modified: October 27, 2018