Protekle, 2022. godine Pokret gorana Sombor sproveo je projekte podržane lokalnim akcionim planovima za decu i mlade.

Kroz konkurs sproveden u oviru projekta “Svest o prirodi je svest o nama 2” želeli smo da podstaknemo decu na odgovoran odnos prema prirodi i održivom razvoju. Deca koja su se odazvala pozivu pokazala su da imaju svest o važnosti očuvanja prirode i svojim kreativnim pristupom ukazala su na sve one negativne aspekte u svom okruženju koje uočavaju i prepoznaju kao nešto na čemu treba da se radi da bi se stanje poboljšalo. Najvećim delom su ukazali na problem sa otpadom – lična nekultura kada se smeće baca pored za to namenjenih mesta  i na postojanje divljih deponija. O prisustvu deponije u Kolutu nas je upoznao učenik koji je napravio prezentaciju i na dodeli nagrada detaljno objasnio šta se tu događa. Jedan film je diskretno pokazao i da ideja o reciklaži predstavlja neku vrstu nepoželjne aktivnosti što ukazuje na stanje svesti sredine gde su deca snimila film.

Deca uveliko koriste mobilne telefone koji mogu biti oruđe za alarmiranje javnosti na negativne pojave ali je pitanje koliko njih vidi tu mogućnost. Očigledno je da prepoznaju da otpad predstavlja veliki problem u zajednici u kojoj žive. Zahvaljujući ovoj tehnologiji jedna učiteljica je sastavila film za svoje odeljenje o propadanju jezera u Čonoplji i to je bila tema i na njenim časovima, što pokazuje da ukoliko iniciramo određene aktivnosti, škole mogu na ovaj način da budu uključene u kampanje podizanja i razvijanja svesti kod dece i roditelja.

Filmove možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Mladima je neophodna podrška odraslih kako bi naučili da se snalaze u prirodi. U Somboru postoje mnogobrojna udruženja koja deluju u oblasti ekologije i dugo su na terenu i prate promene koje se dešavaju u prirodi. To su uglavnom udruženja starijih generacija kojima se mladi priključuju u veoma malom broju. Dešava se da se pojedina udruženja gase jer se mladi ne uključuju u njihov rad. Oni raspolažu potrebnim znanjima i resursima koje je potrebno preneti mlađim generacijama kako bi se održao kontinuitet u razvoju ekološke svesti. Mladima se danas pruža puno obuka i učenja sa nedovoljno praktičnim pristupom za učenje u prirodi i to je velikim delom uzrok što ih ekologija previše ne zanima. Oni su po prirodi predoređeni za akciju koja im je uskraćena jer se na taj način niko njima ne bavi.

Cilj projekta pod nazivom “Opstanak” je bio da okupimo grupu mladih koji se dobrovoljno jave da ih, kroz šetnju šumom, obučimo da se snalaze u prirodi u normalnim i nepredviđenim situacijama, jer boravak u šumi nije bezbedan ukoliko se ne poznaju osnovna pravila koja se moraju poštovati.
Kroz ovakave aktivnosti pružamo mogućnost mladima da se upoznaju sa radom našeg udruženja, ciljevima koje naše udruženje zastupa, razloge zašto je bitno da kao građani budemo upoznati sa stanjem prirode u našoj okolini i kako da utičemo na svest građana da je primarni cilj svakoga od nas da očuvamo prirodu.

Vesti o radu i aktivnostima na RT Vojvodine

(Visited 30 times, 1 visits today)
Tags: , , , , , , , , , Last modified: January 25, 2023