Opštinski odbor Pokreta gorana Sombor  koji sprovodi projekat „Zajedno za mlade“  koji realizuje Grad Sombor u partnerstvu sa Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva „Psihozon“, Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor i Somborskim edukativnim centrom uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, nastavljen je prošlog vikenda u Kolutu, u osnovnoj školi „Ognjen Prica“.

Dolaskom su selo zatečen je nemio prizor – zdrava i mlada stabla jele i tuje vandalski su slomljena. Počinioce ovakvih dela definitivno treba strogo sankcionisati i protiv ovakvih dela se Pokret gorana i bori svojom edukacijom i uključivanjem dece i mladih kroz rasadničku proizvodnju i akcije sadnje.

U dvorištu škole, sa bivšim i sadašnjim učenicima ove škole, posađene su sadnice crvenog hrasta, sorbusa i javora. Neki od njih su ranije i učestvovali u radnim akcijama u goranskom rasadniku, što znači da je edukacija Pokreta gorana imala efekta.

U osnovnoj školi „Dositej Obradović“  u ponedeljak 16. novembra, posađene su sadnice javora, likvidambra, čempresa i kleke. Akciju je vodila prof. Biljana Slavnić sa učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole a prisustvovali su učenici škole i mališani iz vrtića „Vila“ koji se nalazi u sklopu škole. Učenici osnovne škole i mališani iz vrtića imali su očiglednu nastavu-kako drvo izgleda u potpunosti, sa korenom, kako se sadi, neguje, kako se vidi da je bolesno i da li ima dovoljno vode i hrane. Kao dodatak, mladi edukatori su pokazali kako može da se drvo zaštiti od oštećenja i sanira povreda. Mališani su dobili zadatak da postave “ogradicu” oko mladih stabala kako ne bi bile oštećene prilikom košenja trimerom.

Deci je puno toga bilo novo i zanimljivo, na očiglednom primeru su mogli da saznaju šta je sve drvetu potrebno da poraste i koliko vremena mu je potrebno da dostigne svoju zrelost. Može se reći da imamo pravi mali goranski podmladak.

Poljoprivredno-prehrambena škola obogatila je svoje dvorište sadnicama ukrasnog jasena, duda, sorbusa, likvidambra, drena, javora, hrasta, čempresa i  kleke. Akciju je vodila prof. Tijana Skokić.

U Riđici je u nedelju, kod sportskog terena,  posađen drvored crvenog hrasta i ruske masline. Naredne jeseni  može se očekivati predivan crveno-sivkast kolorit.

Ukupno je do sada u novembru posađeno 523 sadnice.

 Za predstojeći vikend planirane su akcije u Kljajićevu, kod bazena.

(Visited 23 times, 1 visits today)
Last modified: November 23, 2020