U sredu, 28.novembra 2018.god. sproveli smo poslednju aktivnost za ovu godinu – pošumljavanje. U skladu sa programom Pokreta gorana, a istovremeno kroz saradnju sa Vodoprivrednim preduzećem “Zapadna Bačka” Sombor, ova aktivnost je spojila preduzeće i udruženje u sprovođenju istog cilja i tako omogućila mladima da se uključe u jednu zahtevnu i složenu akciju.

Na poziv Pokreta gorana Sombor odazvalo se 18 mladih volontera iz srednjih škola u Somboru – Poljoprivredna, Gimnazija, Ekonomska, Sv.Sava i Tehnička. Bilo je hladno, sneg je provejavao, nimalo prijatno vreme. Teren na kome se pošumljavalo bio je prekriven granama i šumskim šibljem. Jedan dosta zapušten deo kupusinskog atara, koji je trebalo obnoviti drvećem. To nam je omogućilo preduzeće koje se bavi održavanjem i uređenjem priobalnih pojaseva, bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti da ovako nešto organizujemo.

Prema mišljenju učesnika akcije, mladima je potrebno i želeli bi da budu obavešteni kada se planiraju ovakve aktivnosti jer, bar po mišljenju ovih mladih, mogu da doprinesu u povećanju pošumljenosti. To je i zadatak koji se mora sprovesti u što skorijem vremenu, jer je Vojvodina najmanje pošumljena regija u Evropi. Sa sadašnjih 6% površina pod šumama, u Vojvodini treba da pod šumama bude oko 14% zemljišta. Potrebna su značajna sredstva za sprovođenje pošumljavanja.

Mladi prepoznaju značaj šuma i neophodnost da se  pošumljavanje intenzivnije sprovodi. Naši učesnici su dokazali da se na njih može računati. Preporučuju i svojim vršnjacima da se uključuju u ovakve aktivnosti. Njihovim učešćem se znatno brže može sprovesti ovako zahtevan posao.

Pokret gorana Sombor i dalje sprovodi svoj program, koji je ostao nepromenjen još od postanka Pokreta šezdesetih godina, sada već prošlog veka. Da je to  moguće, govori i spremnost organizacija koji se bave gazdovanjem šuma da nam pomognu u tome, jer, vreme se promenilo, zakoni i regulative su strožiji. Samostalno, udruženja gorana ne bi mogli da izvedu ovakve akcije. I upravo u toj saradnji najbolje se vidi da različite organizacije mogu da se ujedine u zajedničkom cilju koji je značajan za celu zajednicu.

U sprovođenju ove aktivnosti, poslednjoj u ovoj godini, pomogli su nam, pored VDP “Zapadna Bačka”, preduzeće Severtrans AD obezbedivši transport učesnika, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i grad Sombor.

[supsystic-gallery id=12]

Više slika pogledajte na našoj FB stranici.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Last modified: November 30, 2018