Kreativne radionice Pokreta gorana osmišljene su sa ciljem da pokrenu stvaralačku energiju i ideje kod dece, da ih usmere i podstaknu na posmatranje sveta oko sebe i da ih nauče veštinama stvaranja. Sve to uz što duži boravak u prirodi, na otvorenom, uz druženje sa vršnjacima. Nešto što deca svakako vole.
Pokret gorana Sombor organizovao je radionice za decu uzrasta od 7 do 15 godina kako bi ih podstakao da svoju maštu pretvore u stvarnost i naravno…da što duže borave u prirodi, jer se radionica odigravala u Goranskom rasadniku.
Vreme održavanja je subota 28.septembar sa početkom u 9h.
Na radionici su učestvovali učenici osnovnih škola “Ivo Lola Ribar” i “Dositej Obradović” sa svojim nastavnicama Violetom Stankov, Draganom Pejinović i Draganom Sekulić. Pravili su vilinske kućice od iskorišćenih plastičnih boca, materijala koji je svima dostupan. Voditeljka radionice Slavica Bogišić, koja svoje slobodno vreme ispunjava upravo kreativnim radom, pokazala je kako da iskoriste materijal koji je “odslužio” svoje i naprave predmet iz mašte, kao što je ona napravila i predstavila kao primer.

Karakteristike korišćenih materijala, oblici koji mogu da se stvore od njih, način rada, alat i pribor bili su glavna tema. Ostalo je prepušteno dečjoj mašti. Kako je za ovu vrstu radova potrebno izvesno vreme za učvršćivanje nastale kreacije deca treba da dovrše samostalno i završene donesu na događaj koji ćemo uskoro organizovati gde će biti prikazan rad Pokreta gorana sa decom i mladima u protekloj godini.

Učesnika je bilo oko 50, ali nisu se svi učenici opredelili za ovakve aktivnosti. Kako je rasadnik velik i uvek ima šta da se radi, deo učenika opredelio se za radnu akciju. Očistili su sadnice četinara od korova, okopavali.

Sadnice koje se neguju u rasadniku ove godine je Poljoprivredno-prehrambena škola posadila u dvorišta više osnovnih škola u našem gradu i selima u okviru projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.

Rasadnik je namenjen obrazovnom radu sa decom i mladima, gde zajedno sa volonterima Pokreta gorana proizvode drveće i ukrasno žbunje koje se koristi za ozelenjavanje prostora koji su neuređeni. Pokret gorana podstiče decu i mlade da se bave prirodom, da sade i uređuju spoljašnje prostore u kojima borave, čuvaju zelenilo i nauče kako da sami proizvedu sadnicu iz semena ili reznice. Tako na očigledan način upoznavaju svet prirode.

Aktivnosti se sprovode u okviru projekta “Mala šuma”, kroz Programe za decu 2019. koji su finansirani iz budžeta grada Sombora.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Last modified: September 19, 2019