Jesen je najlepše godišnje doba za šetnju po šumi. 5.oktobra krenuli smo na pešačenje po rezervatu Gornjeg Podunavlja sa ciljem da upoznamo mlade sa prirodnim lepotama ovog područja koje nam je nadomak ruke. Mnogi mladi, ali i drugi stanovnici našeg grada i okoline nisu nikada bili u ovom rezervatu. A nije daleko. A svi znaju za njega. I nije problem doći i provesti divan vikend u njegovim šumama.

Tokom šetnje dugačke oko 12 km svašta smo učili – od našeg vodiča, koji je odličan poznavalac ovog područja i života u šumi. Posetili smo šumski rasadnik, upoznali se sa vrstama i načinom proizvodnje sadnica koje se koriste za pošumljavanje ovog područja, kako se formira šuma, videli netaknute delove do kojih je teško doći, drvo koje je preživelo udar groma, šta dabar radi drveću, pratili tragove životinja, obnavljali znanje o orijentisanju u prirodi pomoću mahovine, kompasa i sata, saznali puno toga o istoriji ovog mesta i Dunava i još mnogo toga.

Zahvaljujemo se Vojvodinašumama na saradnji u ovoj aktivnosti i gradu Somboru što nas je finansijski podržao u realizaciji ove aktivnosti koju Pokret gorana Sombor sprovodi u okviru projekta “Od edukacije do akcije”, kroz LAP za mlade.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Last modified: October 7, 2019