U Somboru je proteklog vikenda bilo veoma živo – Somborci su zahvaljujući lepom vremenu pokretali inicijative – sadili bagreme za Đoleta na inicijativu naše sugrađanke Mirjane, očistili prostor letnjeg amiteatra koji odavno nije u funkciji okupljanja dece i omladine , ozelenjavali prostor za rekreaciju i odmor.

Sedmoro mladih Somboraca koji su se okupili kao neformalna grupa “Talas” temeljno je očistilo godinama zapuštene, a čuvene somborske “Kockice” (Letnji amfiteatar) ispred Pedagoškog fakulteta i OŠ “Avram Mrazović”. Amfiteatar, sa 30 kocki azbuke, nastao je pre 56 godina i delo je jugoslovenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Na žalost, danas je, usled višedecenijskog neodržavanja, u stanju raspadanja.

Mladi Somborci, koji su uredili ovo ruglo, koje se nalazi između jednog fakulteta, dve srednje i jedne osnovne škole, nakupili su preko 300 kg raznog smeća (stakla, plastike, limenki). Ubrzo potom deca su zauzela ovaj prostor za igru i druženje, čemu i treba da služi. Još jedna inicijativa koju su pokrenuli ovi mladi ljudi bila je sadnja 100 sadnica belog jasena na prostoru trim staze, koja se proteže iza gradske hale “Mostonga” i bazena. Dnevni boravak pri ŠOSO “Vuk Karadžić”, Ravangradska pivara, Pokret Gorana, Link, Jelena, Aron i Nađa i svi ostali zatalasali su zajedničkim snagama i učinili “malo”, a veliko delo u subotu 27. februara za grad Sombor.

 

Neformalna grupa građana TALAS iz Sombora nastoji da promoviše ekološki zdrav način života u kontekstu održivog razvoja i da edukuje lokalnu zajednicu o značaju i vrednovanju kulturnog nasleđa.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
Last modified: February 28, 2022