Pokret gorana Sombor, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, sprovodi projekat pod nazivom „Klimatske promene – osnov građanskog društva“ sa ciljem da se poveća kapacitet lokalnih zajednica za borbu protiv klimatskih promena i održivi razvoj na teritoriji Zapadnobačkog okruga.
Promene koje se dešavaju u prirodi dovele su do toga da smo postali svesni potrebe očuvanja i unapređenja životne sredine kao osnovne infrastukture bez koje ne možemo da opstanemo. Na globalnom nivou se prave strategije za prilagođavanje novonastalim klimatskim promenama. Svaka zemlja je u obavezi da napravi svoju strategiju za smanjenje zagađenja.

Koliko mladi prate ova dešavanja i koliko su upućeni u ovu temu Pokret gorana Sombor je istraživao kroz panel diskusije koje su organizovane u pet srednjih škola. Prema upitniku koji su srednjoškolci ispunjavali može se zaključiti da su mladi veoma svesni pretnji koje nam donose promene klime, neophodnosti da se što pre primene mere za adaptaciju, kao što je pošumljavanje, da primećuju neadekvatno upravljanje zemljištem, vodama, otpadom itd. i da su zabrinuti šta će se dešavati u narednim godinama. Najviše informacija dobijaju kroz školski sistem, od svojih nastavnika, ali i putem društvenih mreža i sajtova koji obrađuju teme o ekologiji. Nerado se uključuju u rad udruženja jer nemaju jasnu sliku šta ona mogu da urade i kako bi taj način angažovanja mogao da doprinese zaštiti životne sredine.

U Zapadnobačkom okrugu, Somboru naročito, postoji veliki broj udruženja koji se bave ekologijom. Mladi su uglavnom korisnici programa koja sprovode udruženja ali je mali broj onih čiji su članovi. Najviše se uključuju kroz školske vannastavne aktivnosti u koordinaciji svojih nastavnika i nemaju dovoljno informacija kako građani mogu da učestvuju u javnim politikama u bilo kojoj oblasti.
Javne politike predstavljaju osnov i mogućnost da građani učestvuju u kreiranju zakonskih okvira u svim oblastima koje se tiču javnog života. Mlade je potrebno što ranije uvoditi u javne politike kako bi prihvatili odgovornost kao građani u kreiranju važnih društvenih pitanja, zaključci su sa panel diskusija sprovedenih u srednjim školama.

(Visited 32 times, 1 visits today)
Tags: , , , , Last modified: May 17, 2022