Kao i svake godine Pokret gorana Srbije raspisao je konkurs povodom obeležavanja Dana šuma a čiji se rezultati  objavljuju  5.juna u okviru obeležavanja Dana zaštite životne sredine.

Cilj konkursa koji se raspisuje za crtež, fotografiju, eko-poruku u raznim multimedijalnim oblicima, literarni, prozu i pesmu, karikaturu i plakat  jeste da usmeri svest mlađe populacije, predškolskih i školskih đaka, ka ekologiji, prirodi, zdravom i održivom razvoju.

Na opštinskom nivou nagrađeno je 15 učenika iz osnovnih i srednjih škola: Srednja ekonomska škola, osnovne škole „Branko Radičević“ Stapar i „Nikola Vukićević“. Dodeljena je i posebna nagrada najmlađem učesniku, Isidori Ilkić, 5 godina (ispred udruženja „Re-art“).  Nagrađeni učenici su :  Dejan Kovačević, Lena Baljak, Danijel Plavšić , Milica Čegar, Marija Mucić, Mihajlo Stajšić, Tatjana Dojić, Radana Trninić, Nikola Drljača, Siniša Simetić (svi u kategoriji crteža), Marko Mijić (fotografija), Sava Bjelajac, Miloš Stajšić (fotografija sa eko porukom)  i Mila Jurić (poezija).  Pohvalnice su dobili i mentori: Renata Cvetkov, Jelka Filipović i Emilija Rilke.

Nagrade su obezbeđene kroz projekat „Mala šuma“ u okviru realiacije Programa za decu 2019.godine koji se finansira iz budžeta grada.

Dodela pohvalnica i nagrada u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke

Gotovo svake godine uzastopno učenici naše opštine  osvajaju prve tri nagrade i na republičkom nivou. U  konkurenciji 33 opštinske i gradske organizacije Pokreta gorana sa područja cele Srbije, nagrađena su deca iz 24 opštine i grada. Dodeljeno je ukupno 85 nagrada u svim kategorijama.

Učenici iz naše opštine osvojili su dve prve, jednu drugu i tri treće nagrade. Nagrađeni su: Dejan Kovačević– prvo mesto i Tamara Vidaković-drugo mesto, učenici Srednje ekonomske škole u konkurenciji crtež-srednja škola.

Iz osnovne škole „Branko Radičević“ Stapar pristiglo je najviše radova , pa je u konkurenciji crteža osnovnih škola Nikolina Jovišić osvojila je treće mesto, kao i Ivana Đurđev  u konkurenciji Goranska ekološka poruka, a u konkurenciji karikature Siniša Simetić osvojio je prvo mesto a Radana Trninić treće mesto.

Ovo je još jedan oblik edukacije i podizanja svesti kod mladih kojim se Pokret gorana, kao prva ekološka organizacija u zemlji, bavi od svog osnivanja davne 1960.godine. Sledeće godine Pokret gorana proslavlja 60 godina postojanja i sigurno je jedna od najstarijih i  najdugovečnijih organizacija u zemlji.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Last modified: June 14, 2019