U kakvoj vezi su energetika i šumarstvo? U ekološkoj. Obe oblasti direktno utiču na stanje životne sredine. Obe imaju zadatak da sprovedu izuzetno zahtevne i odgovorne projekte u cilju sprečavanja dalje degradacije životne sredine uz očuvanje i unapređenje komfora koje nam je doneo ubrzani tehnološki razvoj.

S tim ciljem naša fokus grupa su bili učenici Srednje tehničke škole, prvog razreda smera Elektrotehničar energetike.

Aktivnosti su bile tako osmišljene da mladi, pod stručnim rukovodstvom, obave zadatke koje se sprovode u rasadničarskoj proizvodnji, učestvuju u održavanju i uređenju površine rasadnika i upoznaju se sa sistemom navodnjavanja koji je instaliran u rasadniku. Malo podizanja svesti o značaju šuma i zelenila, malo o načinu izvođenja komande i zaštite u sistemima za navodnjavanje.

A uradili su puno – posejali su 3 kg semena bagrema, prikupili i posejali seme bresta koje je tek sazrelo, uz prethodno objašnjenje i uputstvo kako se i kada seje seme pojedinih šumskih vrsta.

Planirana je i obuka za rad sa trimerom i kosačicom. Kako su neki od njih već imali iskustva sa ovim oruđima, obučavali su svoje vršnjake kako se koristi trimer i kosačica i pokosili već poodmaklo izraslu travu.

U medjuvremenu malo su odmarali i uživali u prirodi, malo igrali ragbi. A stidljivo i iznenadno pojavili su se i, rekli bismo, naši “domaćini” u rasadniku – jedna belouška i jedan fazan i jata raznih ptičica kojima je rasadnik, očigledno, prihvatljivo stanište.

Pogledajte video

Aktivnost se sprovodi u okviru projekta “Od edukacije do akcije” – LAP za mlade 2019. a finansira se iz budžeta grada Sombora.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Last modified: April 22, 2019